Sunday, April 15, 2007

Bedömningar och certifikat

När katterna börjar tävla i klass 9 och 10 kan de börja ta cert (= certifikat). Ett cert är som ett bevis på att katten uppnår en hög standard/är fin. De får poäng (se ovan) efter hur väl de följer standarden och för att få ett cert måste de uppnå en viss poäng. Utöver certen finns det ett slags betyg som katten får efter en bedömning. Dessa får den oavsett ålder/klass (upp till klass 3).

Bedömingarna/betygen är:

BRA: bra – katten måste få minst 61 poäng
MB: mycket bra – katten måste få minst 76 poäng
EX: Excellent – katten måste få minst 88 poäng.

Certen för de fertila katterna är:

CAC: Championcertifikat, tas i klass 9, och katten ska ha fått minst 93 poäng
CACIB: International Championcert, tas i klass 7, minst 95 poäng
CAGCIB: Grand Int Championcert, tas i klass 5, minst 96 poäng
CACE: Europa Championcert, tas i klass 3, minst 97 poäng
HP: Hederspris, delas ut till de katter som nått klass 1

Det finns motsvarande cert (och HP) för de kastratkatterna.

Det krävs ett visst antal cert av samma sort, att ett visst antal olika domare gjort bedömningarna och högre upp att katten ställts ut i ett visst antal länder på varje nivå för att katten ska komma upp i högre klasser.

Det första som (den fertila – även här finns motsvarande titlar med lite andra namn för den kastrerade) katten kan ”bli” är Champion och det blir den genom att ta 3 stycken CAC utdelade av minst två olika domare. Det räcker med att ha ställt ut i ett land. Den flyttas efter detta upp och tävlar i klass 7.

Andra steget är att bli International Champion. För att ta den titeln ska katten ta 3 CACIB, utdelade av tre olika domare i minst två olika länder. Den flyttas då till klass 5.

Steg tre är att bli Grand International Champion. Katten ska ta 6 CAGCIB, utdelade av minst tre olika domare i minst tre olika länder. Eller 8 CAGCIB från minst fyra olika domare i två olika länder. Katten flyttas till klass 3.

Steg fyra är att bli det finaste – Europa Champion. För att katten ska bli det krävs 9 CACE, utdelade av minst tre olika domare i minst tre olika länder. Eller 11 CACE från sex olika domare i två länder. Om katten får detta har den nått klass 1 och är Europa Champion.

Beroende på vilken kategori, klass, ev grupp och vilket kön katten har så har den olika många katter att tävla mot. Det är inte ovanligt att en katt är ensam inom sin klass och grupp. Vad jag har fått höra blir oftast dessa Ex1 – det bästa betyget/den bästa bedömningen man kan få. Fast jag utgår från att en katt som inte alls uppfyller standarden ändå inte får det, även om den är ensam. Om det är flera katter inom samma klass och grupp kan endast en, den bästa, få Ex1. Den näst bästa får Ex2 och sen vet jag inte riktigt hur det fortsätter…? Och jag är inte säker på hur många poäng var och en dessa motsvarar. Men jag vet att man kan få ex1 utan att få cert. Jag vet inte heller om det bara är en katt som kan få cert/klass och grupp? (Hjälp mig och fyll i, ni som kan!)

No comments: