Sunday, April 15, 2007

Tävlingen, forts.

Nivå ett på en utställning är alltså att katterna tävlar klassvis inom den egna rasen. Jag vet inte hur de andra raserna delas upp, men cornish rexen delas inte bara upp efter klass utan också efter färggrupp. Cornisharna tävlar bara mot andra cornishar inom samma färgrupp. Det finns nio olika färggrupper. (se länk). Detta innebär att t.ex. en svart cornish inte tävlar mot en rödvit och den rödvita tävlar inte mot en röd utan vitt. Honor och hanar tävlar inte heller mot varandra och alltså inte kastrater mot fertila.

Nivå två på utställningen är något som kallas Bäst i Variant – BIV. Domaren tittar på alla katter som tillhör en grupp/variant som just h*n dömt och utser den som är bäst. Detta kan vara oavsett kön och klass. Men jag har inte helt fattat hur detta går till… På utställningen i Jönköping jämförde Iris domare Iris med två andra katter som tillhörde samma grupp men en annan klass. (Varför tog hon inte med ungdjuren här – om Annelie läser?)

Nivå tre är Domarens bästa, som blir NOM, nominerad. Varje domare utser inom de kategorier de har dömt: Bästa ungdjur, bästa junior, bästa vuxen hane och hona och bästa vuxen honkastrat och hankastrat. Här börjar alltså, om domaren dömt mer än en ras, olika raser att tävla mot varandra. Vinnarna går vidare till panel.

Nivå fyra är panelen. Det är olika många katter i de olika kategorierna. Kat III innefattar många raser och det är flera domare som dömer dessa. Bland de större raserna är det också flera olika domare som dömer olika grupper av rasen. Alla domare som har dömt inom en kategori tittar på sin och andras nomineringar (NOM) och jämför dessa med varandra. Därefter röstar domarna på den katt de tycker är bäst i samma grupper som ovan (ungdjur, junior, vuxen hana/hona, kastrerad hane/hona). Dessa blir BIS – Best in Show. När en utställning är over finns det alltså en BIS-katt I varje grupp I varje kategori. Ibland får hanen och honan tävla mot varandra och då blir den ena BIS och den andra BOX – best in opposite sex. Det kan också hända att domarna utser den allra bästa katten bland alla BIS-katter och den blir då BOB – best of the best. Men box och bob finns inte med på alla utställningar.

Krångligt? Jajjemän! Men jag hoppas att de som orkat ta sig igenom alltihop känner sig lite klokare. För mig föll mycket på plats nu när jag ställde ut för första gången. Men jag har fortfarande mycket att lära!

Till sist vill jag bara säga att det i bedömningssedlar, på stamtavlor och i utställningskatalogerna finns bokstavs- och sifferkoder för varje katt. Dessa beskriver vilken färg och ev mönster som katten har. Se länk för mer info.

No comments: