Sunday, April 15, 2007

Tävlingen

Det är en hel vetenskap att förstå hur katterna tävlar. Men jag ska försöka förklara det. Jag förstår/vet dock inte hur allt går till än, så det kommer att bli något bristfälligt.

Det första man behöver veta är att raskatterna delas upp i fyra olika kategorier

- kategori I långhår (perser och exotic)
- kategori II semilånghår (t.ex. norsk skogskatt, helig birma, ragdoll)
- kategori III korthår (t.ex. cornish rex, abessinier, bengal, devon rex, korat, brittiskt korthår)
- kategori IV siames och oriental (t.ex. balines, siames och oriental)

Katterna tävlar vanligtvis bara inom sin egna kategori. Huskatter tävlar för sig och bedöms på ett annorlunda sätt än raskatterna. Bl.a. är temperament väldigt viktigt här medan det på papperet nästan inte har någon betydelse alls bland raskatterna (men det brukar nog ändå påverka lite).

I början på dagen på en utställning tävlar katterna bara inom den egna rasen. De yngsta delas upp efter ålder. När dom är 3-6 månader kallas de ungdjur och tävlar inom klass 12. Klass 11 är juniorerna, som är katter som är mellan 6-10 månader. Därefter delas de upp i två olika grupper beroende på om de är kastrerade eller inte. Okastrerade/fertila katter går över till klass 9 – öppen klass, kastrerade går till klass 10 – kastratklass. Sen måste katterna ta s.k. cert för att kunna gå vidare. Det finns dessutom specialklasser så det är mycket att hålla koll på!

No comments: